Aanpassingsvermogen, een skill voor het leven
Je flexibel kunnen aanpassen aan verandering is een essentiële vaardigheid die je elke dag opnieuw nodig hebt. Een vaardigheid die je al op jonge leeftijd kan beginnen te oefenen.
Onze spelletjes helpen daarbij, door te focussen op de 6 verwerfbare componenten van aanpassingsvermogen, die we verweven in leuke, toegankelijke en creatieve spelmechanismes.
Alle Flexiq Games boosten deze
6 Flexiq Vaardigheden
Focus & herfocus
FlexiQ-spellen leren je hoe je je aandacht goed kan richten op iets (focus), maar ook dat je je aandacht kan verschuiven naar een nieuw ‘point of interest’ (herfocus). Het richten van je aandacht, vasthouden en heroriënteren naar een voorafbepaald doel heb je overal nodig: op school om iets te leren, in het verkeer, op je werk, als je leest, …
Verbindingen maken
Linken leggen zorgt ervoor dat je stukjes informatie met elkaar verbindt tot nieuwe informatie of tot een groter geheel. Wat je ziet, hoort, begrijpt, onthoudt, doet of moet doen, kan je samenbrengen om nieuwe oplossingen of strategieën te vinden. Je kan je makkelijker aanpassen aan nieuwe situaties en steeds weer andere en betere oplossingen uitproberen.
Van perspectief wisselen
In het oplossen van problemen en het spelen van spelletjes, maar ook in je sociaal leven moet je je voortdurend aanpassen aan andere omstandigheden en uitgangspunten. Aanpassingsvermogen betekent dus dat je je kijk op de dingen, je aanpak of je mening bijstelt om tot andere, creatieve en meer succesvolle oplossingen te komen.
Meerdere opties overwegen
Niet alles kan je altijd meteen oplossen. Gissen en missen leidt vaak tot niks. Een belangrijk kenmerk van aanpassingsvermogen is dat je meerdere mogelijkheden kan bedenken en tegen elkaar kan afwegen. Wat werkt en wat werkt niet? Ook dit is iets wat je in je professioneel, sociaal en educatief leven continu nodig hebt.
Werkgeheugen trainen
Je werkgeheugen is een machtige functie in je hersenen die je in staat stelt om stukjes informatie, waarnemingen of iets wat je uit je geheugen opdiept, lang genoeg vast te houden tot je er net dat mee gedaan hebt, wat je wilde bereiken. Vergroot het volume van het RAM-geheugen in je hoofd met de spellen van FlexiQ.
Probleemoplossend denken
Probleemoplossend denken is meer dan zomaar een oplossing bedenken. Het vraagt creatief denken, mogelijkheden overwegen, redeneren en opbouwen van mogelijke strategieën en logisch denken om complexe problemen of vragen op te lossen. Of het nu thuis, op je werk of op school is, je doet het in stappen die allemaal hun rol hebben.
Welke extra vaardigheid wil jij versterken?
Naast de 6 FlexiQ-skills oefen je met onze spelletjes ook een heleboel andere belangrijke basisvaardigheden. Filter hieronder op de vaardigheden die jij wilt verbeteren en vind meteen jouw ideale spel.
Perceptiesnelheid (Verwerkingssnelheid)
Hoe snel merk jij iets op? Spot je meteen overeenkomsten of verschillen? En filter je meteen overbodige informatie weg? Dan heb jij een goede perceptiesnelheid! Dat helpt je in het dagelijkse leven om essentiële prikkels waar te nemen. Van woordherkenning tot het inschatten van riskante verkeerssituaties, met een vlugge perceptie laat je je niet verrassen.
Reactiesnelheid
Hoe beter je reactiesnelheid, hoe sneller je motorisch reageert op bepaalde prikkels. Dat kan je helpen om tijdens spellen je tegenstanders te snel af te zijn. Ook in het dagelijkse leven is reactiesnelheid belangrijk. Van levensbelang zelfs. Denk maar aan het plots stoppen voor een aankomende auto wanneer je de straat wilt oversteken.
Vooruitdenken / anticiperen
Train je vooruitdenkend vermogen en wees elke situatie een stapje voor. Weet altijd wat te doen bij een gebeurtenis, nog voordat die plaatsvindt. Erg nuttig om spelletjes te winnen, maar ook om correcte antwoorden te geven op vragen op school of om gepast te reageren in uiteenlopende sociale contexten.
Aanpassingsstrategie / aanpassingsvermogen
Met een flexibel aanpassingsvermogen stel jij je plannen of strategie makkelijk bij. Veranderen de spelregels? Komen er onverwachte obstakels op je pad? Geen probleem. Jij ziet meteen andere paden, mogelijkheden en strategieën om je doel te bereiken. In speelse situaties, maar ook in de veranderlijke situaties van het leven.
Risico nemen / Durf
Met een gezonde dosis durf ga je risico’s niet uit de weg, zonder daarbij onbezonnen te handelen. Je kan zowel positieve als negatieve risico’s inschatten, en hebt het lef om initiatieven te nemen waarvan je de uitkomst niet met volle zekerheid kan voorspellen. Je parkeert onzekerheden om voluit voor je goal te gaan.
Visuele perceptie / Visuele waarneming
Zien jouw ogen wat anderen niet meteen zien? Met een goede visuele perceptie puzzel jij alles wat je ziet samen tot een logisch geheel. Je herkent betekenisvolle elementen en ziet belangrijke details. Je leest, rekent, ziet verbanden en komt tot conclusies op basis van de visuele informatie die je verzamelt.
Adaptieve planning
Adaptieve planning draait om het flexibel aanpassen van strategieën wanneer de omstandigheden veranderen. In deze spellen leer je om snel te schakelen en je plan aan te passen om je doel te bereiken. Het ontwikkelt je vermogen om creatieve oplossingen te vinden in dynamische situaties.
Geheugen
Geheugen is essentieel voor het onthouden en toepassen van informatie in nieuwe situaties. In deze spellen train je je vermogen om snel te onthouden, op te slaan en te gebruiken wat je eerder hebt geleerd. Dit versterkt je geheugen en helpt je beter te presteren in zowel dagelijkse als uitdagende taken.